melasa-al-carpone

Melasa

Crni sirup ili melasa je gusta tečnost koja nastaje kada se šećer kristališe nakon njegovog izdvajanja iz šećerne trske ili šećerne repe tokom proizvodnje šećera. Šećerna trska ili repa se nakon branja kuvaju nekoliko puta dok šećeri ne kristališu. Nakon svakog procesa ključanja, šećer se uklanja centrifugom (vrtenjem) da bi se ostavila melasa, pri čemu se tipični crni proizvod uklanja u trećoj fazi ključanja.

Kada se koristi kao dodatak za mamac, glavne prednosti melase su prirodni šećeri, duboki ukus i aroma, kao i razni elementi u tragovima. Prirodni šećeri su posebno korisni za pripremu partikla, jer ne samo da poboljšavaju ukus, već deluju i kao katalizator procesa fermentacije nakon što su partikli prokuvani. To čini spod još atraktivnijim jer se njihovi prirodni šećeri oslobađaju i počinju da se karamelizuju u slatki, rastvorljivi sirup koji oslobađa signale hrane u vodu čim se unesu – čak i na vrlo niskim temperaturama.

Budući da je melasa crne boje, sjajna je i za potamnjivanje partikla, zbog čega je manje verovatno da će privući neželjenu pažnju ptica.

Pelet je još jedna rastresita hrana koja sigurno može imati koristi od dodavanja tečne melase i zbog visokog sadržaja suve materije od oko 70% (samo 30% vode) upijaće se u pelete bez da ih razgrađuje. Ovo zapravo dovodi do toga da se pelete u vodi malo sporije otapaju, oslobađajući konstantan tok atraktora dok to čine.

Iako melasa ima mnogo velikih prednosti u proizvodnji mamaca, dve njene prednosti takođe se mogu smatrati slabostima.
Prvo, kada se koristi u jačim dozama, njena prepoznatljiva aroma sladića verovatno će se preneti u gotov mamac koji može nadjačati druge poželjne arome.
Drugo, a u nekim slučajevima još važnije, melasa je prirodni proizvod koji nije prošao dalje postupke ekstrakcije da bi koncentrisao slatkoću koju može da pruži. To znači da ako je potrebna snažna prirodna slatkoća (u mamcima poput popupa, partikla, mešavina bojla itd.) bez uticaja na boju, ukus i aromu koju melasa isporučuje, onda bi proizvod kao što je zasladjivač bio pogodniji.

Kako god na to gledali, šećeri su veoma važan atrakt tokom cele godine i ne treba ih zanemariti – čak ni u slanim mamcima!