konoplja-kuvana

Konoplja – Hemp Seed

Konoplja je malo crno seme koje smo počeli da koristimo i neizostavan je deo svake hrane od kako smo saznali da ga šaran voli. Može se koristiti samostalno kao mamac, u kombinaciji sa šećercem, tajgerom i ostalim zrnevljem. U svaku hranu dodajte slobodno malo lomljenih bojla, mrvljene bojle, pelete i sa konopljom ćete dobiti odličnu hranu za šarana. 

Konoplja se dodaje 5-10% u svaku mešavinu koju pravite. Ako u određenim situacijama imate poteškoću da seme napukne prilikom kuvanja, ne paničite, seme konoplje koje nije potpuno rascepljeno neće oštetiti ribu; jednostavno neće ispuštati isti nivo prirodnih ulja kao inače.

Priprema konoplje

Potopite konopljino seme 24 sata. Zatim stavite konoplju u šerpu sa puno vode (najmanje 4 puta veću od zapremine konoplje) – povremeno promešajte dok ne proključa. Kuvajte i mešajte 10 minuta ili dok prvo seme ne napukne. Kada prokuvate konoplju, količina ugrađene vlage ili ulja se širi i dovodi do cepanja konoplje. Ako imate problema sa cepanjem, najbolja stvar je potopiti seme 24 sata, a zatim prokuvati 10-ak minuta na uobičajeni način. Umesto da iscedite vodu, ostavite konoplju da se natopi i ona će se na kraju razdvojiti. Ostavljeno u vodi, seme će se zadržati prilično dugo. Neki ribolovci vole da zadrže izvornu prokuvanu vodu kako bi je koristili za mešanje mamaca sledećeg dana. Ovo je stara metoda i vrlo efikasan način za pojačavanje ukusa i sadržaja ulja u primami. 

Koristite originalnu kuvanu vodu za rehidrataciju osušenih bojli ili je koristite za umakanje ili kuvanje drugih mamaca sa sitnim zrnevljem. Pokušajte potopiti i kuvati tigrov orah u toj vodi jer svo moćno slatko ulje konoplje se odlično slaže sa tigrovim orahom.

U ohlađenu konoplju možete dodati nekoliko šolja ulja od konoplje. Nerafinisano, hladno ceđeno ulje je svetlo zelene boje, orašastog, travnatog ukusa. Ono će zameniti prirodna ulja izgubljena tokom procesa ključanja i poboljšati konačni proizvod. Spakujte u plastične kese i čuvajte u frižideru nekoliko dana. Ako želite da je čuvate duže vreme, bolje je koristiti zamrzivač.

Kašika sode bikarbone učiniće da ljuske postanu crnje; mnogi ribolovci vole to da učine kako bi se seme istaklo u vodi. Međutim, ovaj postupak takođe može učiniti da unutrašnjost postane malo belje boje. Na vama je kakav finiš želite.

Začinite svoju konoplju i dodajte joj ekstrat čilija kako bi dobili kombinaciju koja se slaže vrhunski.

Jedan trik koji mnogi ribolovci koriste prilikom kuvanja konoplje je sipati malo suvog semena konoplje u posudu, pokriti je ključalom vodom, a zatim staviti poklopac na kutiju. Stavite težak predmet na vrh poklopca kako biste osigurali da vazduh ne izlazi, a do jutra vaše kuvano seme konoplje trebalo bi da bude spremno za upotrebu.

Nemaš vremena da kuvaš?

Konoplja je dostupna kao „kuvana i spremna za pecanje“.

Još jedan odličan proizvod od konoplje dostupan u maloprodaji je „mrvljeno seme konoplje“. Mrvljena konoplja je jedan od najsvestranijih dodataka mamcima, spodovima, praškastim hranama ili dodata u osnovni miks za bojle. Mrvljena konoplja je odličan Stick Mix. Koristite je direktno iz vreće ili potopite 60 minuta u vrućoj vodi da biste trenutno izazvali ribu.

Takodje je dostupna i grilovana konoplja, koja na drugačiji način ističe ukuse i mirise.