tigrov-orah-za-sarana

Tigrov orah

Postoji mnogo mamaca, prirodnih i veštačkih, koje vole šarani. Jedan iznad svih ostalih dosledno peca šarana – Tigrov orah ili tiger nut

Pominjanje ovog mamca kod neupućenih pecaroša gotovo uvek prati pitanje: Šta je Tigrov orah? Ovaj tekst će odgovoriti na sva pitanja koja se odnose na upotrebu tigrovog oraha kao mamca za šarane.

Šta je tigrov orah u pecanju šarana?

Smešno, tigrovi orašasti plodovi nemaju nikakve veze sa tigrovima ili orašastim plodovima. Oni uopšte nisu orah, već zapravo krtola. Oni se nazivaju „Tigrovi“ zbog prugastog uzorka na spoljnoj opni. Najbolji način da ih opišemo je sitni krompir. Tigrovi oraščići nastaju na korenitom mrežastom sistemu pod nazivom Yellow Nutsedge, a ako se pravilno pripreme, neodoljivi su za šarane.

Ovaj tekst će obuhvatiti sve aspekte tigrovog oraha koji se odnose na ribolov šarana. Detaljno će biti opisano šta su oni i kako ih pripremiti i koristiti za ribolov šarana – sve što treba da znate u jednom kompaktnom vodiču.

Zašto koristiti tigraste orahe za ribolov šarana?

Tigrov orah za ribolov šarana često se zanemaruje jer su uobičajeni mamci poput bojla i peleta mnogo raznovrsniji. Glavna prednost upotrebe tigrastih orašastih plodova u odnosu na druge konvencionalne mamce za šarane je ta što nisu toliko privlačni drugim vrstama koje možda ne želite da ulovite. Kornjače, vodene ptice i somovi imaju mnogo manju verovatnoću da pokupe tigrov orah, nego bojle, kukuruz ili pelete. To će zauzvrat, sigurno povećati stopu ulova u vodama sa puno dosadnih divljih životinja.

Zašto šaran voli tigrove orahe?

Mnogo je razloga zbog kojih šaran voli da ih jede. Kada se pravilno pripremi, tigrov orah ima izuzetnu privlačnost. Prirodni šećeri i aminokiseline proizvedeni tokom procesa kuvanja neodoljivi su za šarane i gotovo uvek izazivaju reakciju hranjenja.

Pored prirodne privlačnosti, ribolovci takođe mogu lako dodati vlastite arome tigrovom orahu tokom pripremne faze kako bi se podudarali sa istim ukusnim bojlama ili drugim mamcima koje koriste. Tigrov orah je među najsvestranijim mamcima i može se vrlo lako koristiti u kombinaciji sa skoro svim drugim mamcima.

Aroma je samo jedan aspekt koji ih čini privlačnim za šarane. Još jedan važan faktor koji tigraste orašaste plodove čini odličnim mamcem za ribolov šarana je njihova tekstura. Kada šaran zagrize tigrov orah, on daje savršeno „krckanje“ ili „pop“ koje riba očekuje dok se hrani prirodnom hranom, uporedivo sa puževima, školjkama i nekim biljkama kojima se šaran prirodno hrani.

Treći faktor koji ih čini odličnim mamcem za šarane je njihova veličina. Veličina tigrovih oraha može varirati od jednog zrna kukuruza pa sve do bojle od 18 mm. Oni čine savršen zalogaj za šarana da ga pokupi sa dna. Ne samo da su dobre veličine za jelo, već su i dovoljno mali da pružaju lep tepih od mamaca za šarane na dnu. Tigrov orah će osigurati da se šarani dugo hrane na nekom području, povećavajući šanse da će na kraju pokupiti vaš mamac sa udicom.

Kako pripremiti tigraste orahe za ribolov šarana?

Tiger nut, slično kao i celi kukuruz, potrebno je pripremiti pre upotrebe za ribolov šarana. To će ih učiniti mekšim i mnogo lakšim za varenje. To je prilično jednostavan postupak, iako je dugotrajan ako planirate da ih ozbiljnije koristite.

Tigrov orah je najbolje pripremiti kada se ostavi da stoji u vodi na sobnoj temperaturi oko 36 sati, sa dodatim šećerom (30% je uobičajeno) a zatim uz dodavanje vode (jer dosta upiju tokom stajanja) kuvaju 45 minuta do sat vremena. Šećer se dadaje i kako bi ubrzao fermentaciju i poboljšao aromu.

Znaćete da su spremni kad budu pomalo mekani na dodir. Zamislite ih poput krompira; želite da budu mekani, ali ne i kašasti.

Kad se prokuvaju, vodu možete iscediti ili nastaviti da ih kuvate. Prirodni šećeri će i dalje curiti i stvoriti vrlo atraktivnu lepljivu aromu. Neki ribolovci više vole da koriste tigrove orahe na ovaj način, dok drugi vole da ih ocede i dodaju svoju aromu.

Kada je skuvan ostavite ga da se ohladi u vodi u kojoj je skuvan zato što sadrži visok nivo glukoze koju tajger ispušta tokom kuvanja. I sam ih volim ulepiti nakon što prokuvaju. Lepljivu tečnost ću koristiti i za aromatizovanje kukuruza, semenja za spod i bojla koje dodajem svojim hranama.

Kada se ohlade stavljaju se u hermetičku posudu nekoliko dana – dok ne počne proces fermentacije – dok kanta ne počne da se naduvava a tajger počne da kisi u mirisu. Tada ga treba staviti u zamrzivač i prekinuti mu vrenje da ne prokisne.

Zašto tigrove orahe treba pripremiti za ribolov šarana?

Jednom kada se ubere tigrov orah prolazi kroz dugu fazu sušenja kako bi se osiguralo da se dugo zadržava, slično kao stočni kukuruz. Suvi tigrov orah štetan je za šarane jer ih teško vare. Može se ozbiljno ugroziti zdravlje šarana ako se često hrani sirovim tajgerom.

Šaran će ih jesti, a zatim ih izbaciti u približno istom obliku. To će dovesti do toga da se šaran napuni mamcima koji im daju malu hranljivu vrednost, a takođe će dugo ostati u vodi.

Ako se tigrov orah pravilno skuva i natopi, šaran će ga lakše drobiti i razgraditi pre nego što ga unese. 

Pripremljeni tigrov orah

Pretpostavimo da nemate vremena za kupovinu sirovog tigrovog oraha na veliko i pripremite ga sami. Postoje mnoge kompanije koje pružaju izvrsne mogućnosti za „spremne za pecanje“ tigrove orahe direktno iz tegle ili kese.

Kako koristiti tigrov orah kao mamac za ribolov šarana?

Tiger nut koristimo uglavnom za prehranjivanje određenih područja. Koristimo ih u mešavini semenki za ptice i kukuruza. Smatram da mnoge sitne čestice drže šarane da se ugodno hrane na nekom području tokom dužeg vremenskog perioda.

Iako je odličan dodatak spodu, ističe se i kada se koristi kao mamac za udicu. Na vodenim površinama gde postoji veliki ribolovni pritisak, velike ribe se mogu navići da se love na popularne mamce kao što su bojle; ovo je savršeno mesto za upotrebu tigrovog oraha. Jednostavna promena mamca može u ovim situacijama napraviti ogromnu razliku.

Neke popularne taktike upotrebe tigovog oraha kao mamca za šarana su:

PVA proizvodi – Dodavanje u PVA mreže ili vreće može obezbediti lepe ulove. Jednostavna, ali često preskočena taktika. Napunite PVA mrežu pregrštom tigrovog oraha i pričvrstite je direktno na udicu. Ovo će vam pomoći da izbegnete zapetljavanje tokom bacanja.

Hranjenje raketom – Šarani su često naviknuti na to da udar rakete znači hranjenje, još ako vaš tajger muti vodu u tom području, gotovo sigurno će po tom tragu šaran ubrzo doći i početi da se hrani. Pošto su to sitni mamci, zadržaće se neko vreme

Podizanje – Ne bojte se da na svoj sistem dodate sundjer ili plutajući mamac kao što je veštački kukuruz. Ovo ne samo da postavlja vaš mamac za udicu iznad svih ostalih, već može dodati i vizuelni znak šaranu. Iako jedno pravilno predstavljeno zrno tigrovog oraha može biti efikasno, lepše je da se doda nešto što će ga malo podići i dodati na atraktivnosti. Ovo garantuje da šarani imaju veće šanse da pokupe mamac. Možete i preseći orah na pola pa izmedju dve polutke staviti podizač odgovarajuće veličine.

Takodje možete nanizati nekoliko komada na dlaku jer riba teže pljuje duži mamac, jer je u vodi veći otpor u poređenju sa jednim komadom.

Praktikujte da krajeve oraha secnete nožićem kako bi se bolje osetila aroma.