Gliste

gliste-feeder-ribolov

Gliste

Čovek hiljadama godina koristi gliste kao mamac za ribu i za to postoji vrlo dobar razlog, jer one love ribu, često i veće komade!

Gliste čine prirodni deo ishrane mnogih riba kao rezultat ispiranja zemlje nakon jake kiše ili upadanja u vodu tokom noćnih kretanja. Mogu se uspešno koristiti za hvatanje svih riba i odličan su mamac za hvatanje šarana u odredjenom periodu godine.

Sečenje glista se praktikuje u hranjenju pri pecanju na feeder, ali vodite računa da li u tom potezu gde pecate imate cverglana ili sličnog svaštoždera od kojeg nećete moći da se odbranite što više glista stavljate. Tajna je zapravo u soku koji glista ispušta i koji se širi u vodi, taj sok krupniji ciprinidi obožavaju. 

Vrste glista

Kišne gliste su najveće gliste koji se mogu naći u našim baštama, ne samo da se mogu prepoznati po veličini već i po ravnom repu. Pod pravim uslovima na vrtnom travnjaku može biti čak 40 glista po kvadratnom metru. Najbolje ih je sakupljati po mraku (bolje nakon kiša) i mogu se naći među travom dok ostavljaju svoje jame da se hrane. Kišne gliste poput svih glista privlače veliku većinu riba, ali su posebno efikasni kada pokušavate uloviti velikog šarana, soma i bandara.

Dendrobene, gliste po izgledu su slične crvenim glistama, mada mnogo veće veličine sa robusnijom kožom i svetlo braon bojom. Posebno su pogodne za dodatak prihrani, zbog velike količine soka. Nema takmičara koji nije koristio ove gliste kao dodatak prihrani! 

Crvene gliste (kalifornijske gliste), kako im samo ime govori, crvene su boje i mogu se naći u izobilju u dobro utvrđenim gomilama komposta ili gomilama stajnjaka – dobar su izbor za ciljanje riba kao što su deverika, bodorka i linjak. Neki je zovu i „seljačka“ larva komarca jer je jako finog i tankog izgleda i podseća na veliku larvu komarca. 

Gliste đubretarke se mogu zameniti sa crvenim glistama, jer imaju tendenciju da nastanjuju iste vrste trule vegetacije i stajnjaka. Mogu se prepoznati po prugastom telu i oštroj žutoj tečnosti koju ispuštaju kada se pipaju ili probodu. Posebno zanimljiva u našim krajevima možda i najpristupačniji mamac, pogodna za lov svih ciprinida.  Babuška(srebrni karaš) je obožava i neće joj odoleti. 

Mnoge ribe smatraju da su gliste deo njihove prirodne prehrane, a ribe poput deverike i linjaka u toplijim mesecima provode prilično vremena hraneći se njima, dokazi o tome mogu se videti blizu obale sa blatnim delovima vode dok riljaju dno u njihovoj potrazi. Ribolov sa živom glistom na udici zahtevaće fini model udice i pogodna je za hvatanje bele ribe, dok smrznuta ili seckana glista se može koristiti kao odličan dodatak mamcima, posebno kada se lovi deverika, bodorka i linjak.

Kačenje

Gliste se mogu kačiti na više načina, zavisno od veličine i debljine udice. Kada se peca babuška dok je aktivna, udice će biti veće veličine 8-10, malo jače i takve udice po pravilu imaju veću kontru i spadanje gliste je redje. Ali kad se peca bela riba, koriste se manje udice veličina 12-14 koje su i tanje pa je šansa za spadanje gliste daleko veća.

Stavljanje crva na udicu nakon kačenja gliste sprečava spadanje sa udice. Crvi se mogu koristiti zajedno sa glistama za stvaranje izazovnog koktela.

Share this post