Crvi

crvi

Crvi

Crvi su jedan od najpopularnijih mamaca koji se koriste u ribolovu zbog toga što ih sve ribe vole. Oni su stadijum larve obične kućne muve i u vodi oponašaju najprirodniji izvor hrane koju jedu ribe svih vrsta.

Pinkići su larva zelene muve i mnogo su manji od klasičnih crva, a najbolje ih je koristiti na udici kada ciljate odredjenu vrstu ribe ili kad riba nije dovoljno aktivna pa joj sitniji mamac nije prevelik zalogaj.


Kačenje 

Kačenje crvica relativno je lak zadatak, ali trebaće vam malo vežbe da biste ga ispravili. Najbolje je zakačiti crva kroz područje proširene kože u blizini njegovih vazdušnih rupa, koje izgledaju kao minijaturne oči.

Držite crva između prsta i palca i lagano pritiskajte dok se mali preklop kože ne izduži u blizini vazdušnih rupa, što omogućava lakše kačenje. Udicu treba provući nežno, kako bi se izbeglo prodiranje u glavno telo crva. Ako se telo probuši, crv će brzo izgubiti svoju efikasnost da se migolji u vodi, tako da te „pucajuće“ crve treba baciti.

Pojedinačni crvi na maloj veličini udice izvrstan su izbor kada želite uhvatiti deveriku. Uvijanje predveza može predstavljati problem pri povlačenju udice sa mamcem, jer se crvi ponašaju kao mali propeler, a da bi se borili protiv toga, crvi moraju biti zakačeni kao što je gore navedeno.

Za pecanje šarana crvi se koriste u PVA kesama ili se kače na kopče – takozvane maggot clip-ove. Izuzetan mamac koji se pretežno koristi dok je voda hladna tj dok je šaran manje aktivan i više traži jaču hranu.


Čuvanje Crva

Pravilno skladištenje crva će vam pomoći da produžite njihov život i usporite njihovu promenu u kastere. Da biste to uradili, važno je redovno ih proveravati i čistiti ih jednom dnevno. Takođe osigurajte da imaju dovoljno prostora za kretanje jer pretrpana kutija znači da će početi da se znoje.

Kukuruzno brašno ili piljevina su idealni za skladištenje s crvima i pomoći će da se osigura da se vlaga koju generišu crvi upije, a najbolje je svakodnevno menjati im brašno ili piljevinu, s’tim da se prethodno proseju kroz sito.

Da biste bili sigurni da se crvi održavaju u najboljem stanju, vredi uložiti u kupovinu sita. Ono će vam pomoći da čistite crve i omogućiće vam da lako uklonite sve mrtve crve, prljavštinu i ostatke. Kad se proseju, važno je da svoje crve držite u odgovarajućoj kutiji, sa što više prostora. Crvi moraju da se kreću, a što budu manje jedan preko drugog, to će se manje znojiti i neće stvoriti užasan miris amonijaka.

Frižider je odličan način održavanja konstantne hladne temperature. Ako ne možete da čuvate svoje crve u frižideru, tada će biti dovoljan i hladan pod garaže/podruma. U idealnom slučaju crvi bi trebalo da se čuvaju bez poklopca kako bi vazduh mogao da cirkuliše i zaustavi njihovo znojenje. To se može postići obezbeđivanjem mrežicom na vrhu kutije i elastičnom trakom kako bi se sprečilo da izadju.

Drugi način čuvanja crvica je da se stave u oblik suspendovane animacije, to se može postići stavljanjem u plastičnu vreću i uklanjanjem vazduha. Nakon što je vrećica zatvorena, stavite ih u frižider i oni će preći u stanje ‘hibernacije’. Kada budete hteli da ih koristite, samo otvorite kesu i dozvolite da vazduh i toplota cirkulišu preko njih i primetićete da će ponovo oživeti.


Mrtvi crvi

Mrtvi crvi su lagani za čuvanje, a dobijaju se izuzetno jednostavnim postupkom, a često su odličan sastav feeder hranjenja ili upotreba u kuglama hrane.

1 – Prosejte potrebne crve u kutiju za mamce da biste uklonili ostatke, pa dodajte dovoljno hladne vode da pokrije crve

2 – Nakon toga dodajte dovoljno vrele vode u kutiju dok se crvi ne zaustave

3 – Ispustite višak vode i zatvorite ih. Da li u plastičnu vrećicu koju možete zamrznuti za kasniji ribolov ili u kutiju za skoro korišćenje.

Plutajući crvi

1 – Trebaće vam kutija za mamce ili dovoljno duboka ili sa rupom na sredini kako bi onemogućili crve da pobegnu

2 – Dodajte dovoljno vode da bi crvi bili napola pokriveni, oni će tako poprimiti vazduh kao rezultat vode koja ih okružuje pa će na kraju plutati, ovaj postupak može trajati i do 20 minuta

3 – Za brži način stvaranja plivajućih crvića umesto vode koristite gazirano piće, jer će ih to za nekoliko minuta pretvoriti u plivajuće

Share this post